Kronobäcksdagen 2019

Rapport från Kronobäcksdagen söndag 16/6 mellan kl 11-15.

Trots dåliga väderprognoser så blev vädret perfekt, lagom varmt och soligt.

Det kom ca 700-750 besökare i år, färre än förra året, men vi är nöjda med antal besökare. Mest barnfamiljer men även en och annan pensionär som tog en fika på lönncafét.

Utbudet för alla barnen var som tidigare år, gycklare och eldslukare, medeltida lekar såsom kast med liten mus, leta nål i höstack, kasta rispåsar och hästskor, gjuta kors, måla sköldar, pärla, dragkamp, fiskdam, bågskytte, prova kläder och riddarrustningar, prova skamstocken och sist men inte minst rida på trähästen som en riddare.  Nytt för i år var att man kunde prova på käpphästhoppning på en bana.

Det fanns knallar som bla sålde blommor, örter, honung, fårskinn, smidessaker, stickade djur, bröd, näverkorgar och stickade vantar. Hos smeden kunde man prova på att smida ett smycke.

Blev man hungrig fanns Kronobäcksdagens kända rotfruktsgryta att tillgå, till detta kunde man baka sitt eget bröd. Sen fanns det även grillad korv.

Calmar Renässansgille gästade dagen och visade fäktning och man kunde prata med fältskären.

Ett stort tack till alla medlemmar, ”volontärer” och knallar som gjorde dagen möjlig, det ligger mycket jobb bakom dagen. Även ett stort tack till alla besökare som verkligen ”gör dagen”. Alla glada barn som leker, målar, åker trähäst och äter rotfruktsgryta gör föreningens jobb så viktigt!