Föreningen fick en fråga från Häradssparbanken i Mönsterås om att hjälpa till med fotograferingen till deras årsrapport 2023. Under två förmiddagar i höstas kom all personal till Kronobäck och fick klä om i föreningens, och några privatas, kläder samt låna rekvisita. Bankens egen fotograf Malin Petersson tog bilder i och runt ruinen. Föreningen skrev texter till alla bilderna som hör ihop med platsen.
Banken sponsrade föreningen med 5000 kronor, vilket vi tackar för.
Vi har nu fått tillgång till bilderna och vill gärna dela med oss av dom samt texterna.
Inga riddare från Johanniterorden levde på Kronobäcks kloster. Fast när den stora klosterkyrkan var färdigbyggd 1482 kom en riddare på besök. Här i samtal med Ingegerd Kyrning och Barbara Turesdotter, hustru och dotter till Ture Turesson, Kråkerum, som i hög grad medverkat till klostrets tillkomst.
Välbemedlade damer på resa, som någon gång i slutet av 1200-talet stannat till vid hospitalet och härbärget i Oknabäck för att vila.
På medeltiden var det inte många som kunde läsa och skriva, men den kunskapen fanns i Kronobäck. Munkarna hjälpte till såväl med andliga som världsliga skrifter. Här i börja av 1500-talet har en lärd man kommit till klostret för att studera en nymodighet – en tryckt bok, som han visar för en intresserad kvinna. 1400-tal
År 1750 tar Generalmajor Carl Gustaf von Roxendorff en promenad med sin fru Hedvig i ruinen av klosterkyrkan i Kronobäck, som ligger bredvid hans bostad, den nyligen uppförda herrgården vid Överstebostället Kronobäck. 1700-tal.
Ingeborg Bengtsdotter, som var gift med den tidens rikaste man Birger Persson av Finstaätten, besöker 1313 hospitalet i Oknabäck tillsammans med sin dotter Katarina och en kammarpiga. Den yngre dottern Birgitta, som senare skulle bli ”den heliga” var bara tio år så hon fick stanna hemma på gården i Grönskog. Ett år senare dör Ingeborg och lämnar i sitt testamente gåvor till hospitalet.
Sten Sture var 1484 riksföreståndare i Sverige och hade fem år tidigare i riksrådet beslutat att Johanniterorden skulle få grunda ett kloster i Kronobäck. Nu stannar han till vid klosterkyrkan tillsammans med sin hustru Ingeborg Åkesdotter Tott och en soldat när de är på väg till ett av hans gods – Strömsrum.
Generalmajor Abraham Schönström tar 1783 en rökpaus med sin adjutant Rustmästaren Carl Wåghals i ruinen bredvid sitt översteboställe i Kronobäck.
Två damer som på sin resa norrut, någon gång i mitten av1200-talet, tar en paus vid det lilla vägfararkapellet i Oknabäck. Som också fungerade som härbärge för resande.
Två Johannitermunkar från Kronobäcks kloster som någon gång i slutet av 1400-talet är på väg att undersöka och kanske bota kvinnans make som ligger sjuk i hemmet. Johanniterorden var vid denna tid de kunnigaste i hela Europa när det gällde medicin och kirurgi.
En lekbroder ska någon gång i slutet av 1400-talet arbeta i klostrets örtagård och passar på att visa några besökande intresserade kvinnor vilka växter som är bra mot olika sjukdomar.
En jägare som fått syn på ett villebråd som kvinnan lovat tillaga. 1300-tal
Hospitalet i Oknabäck fick under 1300-talet många gåvor från människor när och fjärran. Man undrar vad denne välbeställde bonde med hustru och piga har med sig i korgen.